0

La teva cistella està buida

Consells per mantenir el benestar del nostre animal. COVID-19

18 de març de 2020

Consells per a mantenir el benestar de les nostres mascotes durant l'estat d'alarma pel COVID-19 i evitar problemes posteriors

AVEPA ens ha fet arribar aquesta informació i des d'Animal Sapiens la volem compartir amb tots els nostres clients, socis, coneguts i amics, ja que la situació d'aquests dies ens pot causar un nivell d'estrés que volem evitar.

El grup d'especialitat d'etologia clínica de AVEPA (GRETCA) acaba de publicar unes recomanacions sobre com millorar la relació del propietari amb les seves mascotes i com mantenir el seu benestar, durant aquesta etapa de confinament de les famílies que els acullen al nostre país. Aquestes recomanacions inclouen consells sobre com interactuar amb els animals de companyia al carrer o en la nostra llar. La Asociacion AVEPA (Asociacion de Veterinaris Espanyols Especialistes en Petits Animals), i els mes de 5.500 veterinaris de petits animals de la qual formen parteixen, continuaran compartint idees relacionades amb els animals de companyia en les actual circumstància d'aquest estat d'alarma Aquestes recomanacions inclouen consells sobre com interactuar amb els animals de companyia al carrer o en la nostra llar.

 

"En aquesta situació tan atípica i excepcional en la qual ens trobem aquests dies, el GrETCA vol proposar-te unes mesures i consells per a mantenir el benestar dels animals de companyia. És d'esperar que tots sofrim d'estrès degut al confinament, a més de que posteriorment al mateix existeixin seqüeles per l'estrès sofert i per la brusca incorporació a la rutina habitual.

Així, hem elaborat una guia que contempla les possibles situacions que poden donar-se.


Rutina, previsibilitat i capacitat de control en relació amb l'estrès


En aquests dies és fonamental per a tots (humans i animals) intentar mantenir una rutina dins del confinament per a prevenir l'estrès, on la previsibilitat i la capacitat de control es converteixen en eines fonamentals.

Si has de conviure 24 hores amb els teus nens, els teus gossos i els teus gats i no pots sortir al carrer, aquestes estratègies es fan encara més importants per a evitar tornar-te boig.

La rutina pot facilitar-se si elabores quadres de tasques diaris per a dur a terme tu i la teva família amb els teus animals. Ull, aquestes tasques ha de ser conseqüents amb el que puguis abastar. D'una altra manera experimentaràs la frustració quan no es compleixin.

La previsibilitat té lloc quan un sap el que passarà en cada moment. Per això els quadres de tasques són importants en aquest sentit. Per als teus gossos i gats el millor és avisar-los a cada moment amb una paraula o senyal del que passarà. Per exemple: “a jugar”, “a entrenar”, “a passejar”, “carícies”, “fi de la interacció”. Així estaran més tranquils en les estones intermèdies i no necessitaran demandar aquestes activitats.

El control es tracta de la capacitat d'influir en els resultats de les pròpies accions i implica l'elecció abans de fer alguna cosa. Pots donar-los al teu gos o al teu gat la capacitat de poder triar el que volen fer entre diverses coses o si volen fer alguna cosa o no en un moment determinat. Per als gats, això pot ser el poder pujar o baixar d'una torre o entrar o sortir d'una caixa. Per als gossos pot tractar-se de decidir si vol o no que ho acariciïs o si prefereix portar la pilota o mossegar-la, així com el temps que vol dedicar-li a una activitat.


Trastorns relacionats amb la separació en els gossos


El teu gos passarà molt de temps acompanyat en els pròxims dies. A causa d'això, en el futur pot tolerar malament la separació quan tornis a la vida normal.

Per a evitar-ho, i durant aquests dies, assegura't que el teu gos gaudeix amb freqüència d'estones positives que no tinguin a veure amb la companyia humana. Per exemple, fomenta l'ús de joguines emplenables de menjar en una altra habitació o posa-li les seves racions d'aliment en una habitació tot sol.

A més, recorda anar a felicitar-lo quan voluntàriament es vagi a una altra habitació, o es col·loqui lluny de tu i s'entretingui sol.

Si el teu gos ha tingut abans problemes amb la separació, contacta amb un veterinari etòleg per a més recomanacions.

Si el teu gos és geriàtric, és important tractar de mantenir les rutines, en la mesura del possible, perquè no es desorienti.


L'estrès en els gats


En aquesta situació és possible que el teu gat desenvolupi estrès en alterar-se la seva rutina, la seva previsibilitat i per tant la seva capacitat de control sobre l'entorn. L'estrès afecta al seu benestar i pot contribuir al desenvolupament de malalties com la cistitis idiopàtica felina. Per això, és molt important que el teu felí pugui dur a terme les conductes normals de la seva espècie oferint-li:

•Un gran enriquiment ambiental per a fomentar la seva conducta exploratòria i la possibilitat d'amagar-se si el necessiten:

Enriquiment estructural: zones on amagar-se i on no se'ls molesti, principalment si existeixen altres mascotes en la família o nens. Serveixen unes caixes grans i es poden comunicar unes caixes amb unes altres.
Enriquiment social: augmentar el temps i la qualitat de joc amb tu.
◦Enriquiment alimentari: ús de joguines interactives alimentàries, puzles on han de pensar com poder treure el menjar, menjadores intel·ligents per a usar les potes. Es poden fabricar de manera casolana amb cartons d'ous, gotets de iogurt, glaçoneres, rulos del paper higiènic, etc. Pots usar també herba gatera i catnip.

Evitar el càstig, la tensió i els crits, ja que només augmentarà l'estrès i afeblirà el teu vincle amb ell.
•Augmentar l'exercici diari mitjançant jocs i joguines automàtiques.
•Disposar de recursos suficients per a ells: areneros, rascadors, abeuradors, menjadores, llocs alts, zones de descans i zones on poder amagar-se, han d'estar multiplicats i repartits pel territori.
•Ús de feromones de la fracció F3 en difusor per a ajudar-los a disminuir l'estrès.

L'estrès dependrà de la intensitat i durada de l'estímul que el provoca i de la possibilitat de controlar i afrontar la situació, per la qual cosa oferir previsibilitat al nostre animal l'ajudarà a poder gestionar-lo millor. Moltes vegades observem signes com a augment de la vocalització, del marcatge amb orina o femta, agressivitat i disminució d'activitat, joc i apetit. Si ocorre de sobte, d'una forma molt intensa o durant un llarg període de temps hem de buscar ajuda d'un veterinari etòleg.


La relació dels gossos i els gats amb els nens


És possible que donada la situació actual es donin situacions incòmodes i de risc entre gossos, gats i nens.

Per a evitar-ho:
•No els deixis mai sols sense supervisió.
•Proporciona un espai on l'animal pugui romandre sense ser molestat i assegura que pugui disposar de moments de tranquil·litat en ell.
•Els gossos i els gats no són joguines. Has d'atendre el seu llenguatge corporal i respectar-lo i fer que es respecti. Aprèn i ensenya als teus fills sobre llenguatge, respecte i benestar caní i felí. Respectar a la teva mascota és evitar conflictes innecessaris.
•Avisa'ls del que ocorrerà mitjançant una paraula o un gest i espera al fet que decideixin si volen fer-ho, recorda: previsibilitat i control.
•Implica els nens en jocs que al teu gos o al teu gat li agradin, d'aquesta manera afavoriràs el vincle i la interacció previsible entre ells.
•En el cas particular dels gats, s'ha de posar l'accent a deixar-los el més tranquils possible, a causa del moviment que ja de per si mateix existirà a la casa.

Habituació a les màscares


En aquest nou escenari, tant els membres de la família com persones durant el passeig o en la consulta veterinària poden portar màscares i altres peces de protecció amb les quals els gossos i gats no estiguin familiaritzats. Per a evitar una reacció indesitjada per por o desconeixement a aquests nous elements pots practicar un procés d'aprenentatge per habituació presentant aquests objectes de manera gradual i no invasiva al teu gos o gat. Si a més els associes amb premis i estímuls positius mentre els presentes, aconseguiràs que l'emoció sigui molt positiva en veure'ls. Com no disposem de moltes i les poques que hi ha són necessàries, pots utilitzar per als exercicis un mocador de tela o de paper col·locat sobre la boca. Pots seguir aquests passos:
1.- Presenta l'objecte (màscara) des de lluny, sense envair l'espai de l'animal i premia els acostaments amb actitud relaxada i respectant el seu ritme. Si veus signes de tensió allunya l'objecte a una distància en la qual no mostri aquests signes.
2.- Una vegada se senti familiaritzat amb l'objecte, posa-te'l i valora a quina distància se sent còmode i segueix de nou el pas 1.
3.- Debes respectar el ritme de cada animal, no precipitant-te en els acostaments ni forçant situacions que no toleri. Si tens diversos animals, segueix el ritme del més lent.
4.- Si el teu gos ja presentava problemes de por enfront d'objectes desconeguts abans d'aquesta situació excepcional, és possible que necessitis ajuda d'un veterinari etòleg.

Enriquiment ambiental en gossos


Per a suportar l'avorriment d'estar tancats a casa sense pelis ni llibres, els gossos necessiten enriquiment ambiental del seu. Com pots ajudar-los?
Interactuant directament amb ell:◦Ensenya-li habilitats noves. Sempre amb reforç positiu (premis).
◦Amaga la seva joguina favorita com el seu nus d'estira-i-arronsa o la seva pilota perquè ho busqui amb l'olfacte i juga una estona amb ell breument quan el trobi.
◦Dóna-li un massatge en una zona del cos que li agradi fins que es quedi relaxat.
◦Amaga premis en puzles.

Proporcionant-li entreteniment mentre tu fas una altra cosa:◦Escampa el seu pinso amb les llums apagades.
◦Emplena una joguina interactiva comercial o casolà.
◦Dóna-li un objecte per a mossegar o llepar.


Si convius amb un cadell potser ell necessita fer aquestes coses amb més freqüència que un adult. Pot ser interessant afegir alguna joguina o os de pell per a rosegar. Rota les seves joguines i felicita'l per usar les seves coses. No és recomanable jugar amb mans i peus i recorda que el càstig no és una bona eina per a educar-li.

Si convius amb un gos major i té dolor o poca mobilitat no et centris en ensenyar habilitats que requereixin moviment, però no t'oblidis que encara que tinguin menor nivell d'activitat també necessita distreure's.


Enriquiment ambiental en gats


En el cas de gats que tenen accés a l'exterior normalment i passaran aquesta temporada sense poder sortir i en el d'aquells que no surten però que pateixen en aquests dies un canvi de rutines i la presència de més persones i altres animals a casa, necessitaràs revisar les estratègies d'enriquiment en la llar. Com pots ajudar-los?
•Juga amb ell. Els gats són animals d'activitat crepuscular, així que estaran més actius com més a prop estigui la nit. aprofita aquests moments per a divertir-te amb ell amb el que més li agradi.
•Proporciona-li joguines adequades: comprats o fabricats a casa (en general els prefereixen de grandària petita i poca pes). Pots afegir catnip en ells per a fer-los més atractius.
•Pots col·locar el seu aliment en joguines interactives per a augmentar l'exercici i simular la caça del menjar en comptes d'en la seva menjadora o simplement amagar-lo per casa perquè el busqui amb l'olfacte.
•Deixa-ho el més tranquil possible, evitant carícies i manipulacions.
Proporciona-li amagatalls: preferiblement en llocs alts on puguin descansar i amagar-se si ho necessiten (nens, visites, sorolls). Els llocs elevats també serveixen per a veure i controlar el seu territori. Als gats els encanten les caixes de cartó. si és necessari, tanca alguna habitació o col·loca una tanca de seguretat per a bebès.
Col·loca rascadors horitzontals i verticals: necessiten esgarrapar per a marcar el seu territori de manera visual i olfactòria i estirar-se. Si no tenen superfícies adequades (comprades o fabricades) usaran els nostres mobles per a fer-ho.
•Ensenya-li trucs utilitzant premis. Per exemple: asseure's, donar la pota, baixar dels llocs, etc. Sempre amb paciència i sense càstig, tensió ni crits.
•Multiplica i dispersa tots els seus recursos perquè pugui utilitzar-los on i quan vulgui: areneros, rascadors, joguines, llocs de descans, menjadores, abeuradors i llocs per a amagar-se.

El passeig amb el gos


Una de les activitats més importants per al benestar caní són els passejos, tant per a fer les seves necessitats com per a fer exercici i socialitzar amb l'entorn. A causa de les restriccions has de seguir les normes oficials per seguretat, però hi ha maneres de fer un passeig amb la major qualitat possible per al teu gos.
• Encara que s'hagi informat des del Ministeri que els passejos dels gossos no tenen per què fer-se diferents, simplement cal evitar el contacte social, per a minimitzar riscos es recomanen realitzar passejos curts. Per això, per a compensar la disminució d'exercici, has de permetre i fomentar que el gos ensumi en la mesura que sigui possible i sense que això et demori en excés.
•Com el gos ha d'estar lligat en tot moment és recomanable l'ús d'arnès en lloc de collar i de corretges llargues fixes (no extensibles) multiposición d'almenys 2 metres. Aquest tipus de corretja et permet deixar al teu gos cert espai i major llibertat que amb corretges curtes, però també escurçar-la quan per seguretat sigui necessari. Si no està acostumat a l'ús d'arnès has d'habituar-lo progressivament a casa.
•Surt a hores més tranquil·les per a evitar contactes amb altres persones o gossos, ja que el contacte tampoc està permesos ni tampoc la interacció per seguretat.
•Durant el passeig, donant-li premis després de dir el seu nom per a així captar la seva atenció per si et creues amb altres persones i/o gossos. Així estarà preparat per a atendre't si necessites canviar de direcció o dir-li que se sent davant el pas d'altres individus. Si això ocorre, no li tiris de la corretja, crida-li i guia-li amb un premi davant del seu musell, digues-li que se sent i espera o canvia de direcció alegrement i dóna-li els seus premis.
•Si el gos té alguna forma de reacció cap a gossos o persones serà un bon moment per a millorar la seva conducta aprofitant la menor densitat dels estímuls problema. Davant la visió d'aquests estímuls la recomanació és realitzar associacions positives: carícies, premis de menjar o joguines, així com paraules afectuoses.
•Després del passeig, en pujar a casa, neta amb aigua i sabó els coixinets, la cua i el musell per prevenció. Si no està acostumat a aquest tipus manipulació hauràs d'habituar-lo progressivament a més d'utilitzar premis mentre el fas perquè l'associï amb una cosa positiva i li agradi.
Si has donat positiu a COVID-19 o tens sospites ha de ser una altra persona la que s'encarregui del passeig i de la higiene.
•La socialització dels cadells és una etapa de gran importància per l'impacte que causa sobre el comportament futur del gos. La limitació imposada per l'estat d'alarma de mantenir una distància mínima amb altres gossos i persones dificulta però no impedeix dur a terme aquesta socialització. Entre les 3 setmanes i els 3 mesos de vida s'ha d'exposar al cadell de manera progressiva i delicada a tots els estímuls que conformaran el seu entorn. A aquest efecte durant el passeig pots fer associacions positives amb la visió d'altres gossos alhora que controles que les experiències siguin agradables.
•La socialització amb persones també és essencial, per a això pots associar a les persones que trobis en el passeig amb un estímul positiu, donant-li premis o carícies.
L'habituació a sons (de motos, de l'autobús, etc.) i a altres objectes (bicis, monopatines, cascos, paraigües, etc.) la pots realitzar en les sortides a l'exterior o dins de casa. Aprofita que en l'exterior l'estimulació ara és menor per a poder fer una habituació progressiva.

Habituació a sorolls


En aquests dies se succeeixen al llarg de tot el territori nacional múltiples mostres d'afecte cap als diferents col·lectius que estan realitzant un gran esforç en aquesta crisi. Entre elles es troben aplaudiments, caceroladas, xiulades, petards, etc. Perquè els teus gossos i gats afrontin aquesta situació de la millor manera possible posem a la vostra disposició les següents recomanacions:
•Crea una zona de seguretat, sempre accessible i en la qual disposi de tot el necessari perquè pugui romandre sense sortir si així ho desitja: aigua, menjar, lloc de descans.
•Condiciona-la de tal manera que es redueixi la percepció del soroll: es pot triar una habitació allunyada del carrer, col·locar un trasportín o un moble com una taula on refugiar-se i cobrir-la amb mantes, baixar les persianes o cobrir les finestres.
L'accés serà sempre voluntari, sense forçar la seva entrada. Podràs realitzar sessions d'habituació en les quals ho acompanyaràs a l'interior, sempre de manera amable i una vegada allí jugaràs amb ell i li donaràs premis i carícies.
•Pots posar música agradable que esmorteeixi el so de l'exterior.
•Col·locar feromones d'apaivagament en difusor l'ajudarà a disminuir l'estrès.
•Pots acompanyar-lo sent allí si ell ho desitja.
Ofereix-li premis, joguines interactives dispensadores de menjar o masticables o juga amb ell durant el temps que duri l'esdeveniment que li produeix por.
Evita l'exposició directa a llocs descoberts com a jardins, terrasses o balcons.
En determinats casos podria estar indicat el tractament amb psicofàrmacs. Per a això serà necessari contactar amb el veterinari etòleg a través del telèfon o correu electrònic per al seu assessorament.

És important que les rutines que es creïn compleixin unes expectatives viables, que siguin similars en la mesura que sigui possible al que l'animal gaudia abans d'iniciar el confinament, ja que si quan tornem a la rutina normal no es poden complir podrem trobar un problema de frustració en els animals."

GrETCA (Grup d'especialitat en etologia clínica de AVEPA)

 

Article exteret de: https://gretca.com/wordpress/consejos-para-mantener-el-bienestar-de-nuestras-mascotas-durante-el-estado-de-alarma-por-el-covid-19-y-evitar-problemas-posteriores/

Footer
Girona

Girona

Tel. 972 40 66 86

C/ Pla de Salt, 12-14
17190 Salt (Girona)

Com hi arribo?
Sant Adrià de Besòs

Sant Adrià de Besòs

Tel. 931 71 00 11

CC Alcampo Sant Adrià (Avda de la platja s/n)
08930 Sant Adrià de Besòs

Com hi arribo?
Lleida

Lleida

Tel. 973090583

C/ Ramón Rubial, 1
25001 Lleida

Com hi arribo?
Privacitat i cookies
Aquest lloc web fa servir cookies que ens faciliten dades personals com ara dades associades a la teva navegació en el nostre lloc web. Si fas click a ACCEPTO tant nosaltres com els nostres partners podrem instal·lar cookies o accedir a informació no sensible del teu dispositiu amb l'objectiu de personalitzar continguts i publicitat, proporcionar funcionalitats a les xarxes socials i analitzar el nostre tràfic. Pots visualitzar les cookies que fem servir anant a la Política de Cookies.